Hoe ziet de wereld eruit van iemand die alles voor het eerst aanschouwt? Tamara Miranda volgt de ontwikkeling van de blik van haar zoon Djamilo gedurende de eerste jaren van zijn leven. Een magische ontdekkingstocht.

De Amsterdamse basisschool De Kraal werkt volgens de Reggio Emilia Methode, die in het kort neerkomt op de 'pedagogiek van het luisteren', in plaats van een 'pedagogiek van het vertellen'. Kleuters leren er zich vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en begeleid door kunstenaars te verwonderen over alles om hen heen.

Aan de andere kant van de wereld volgt de Japanse fotografe Rinko Kawauchi al meer dan vijftien jaar haar eigen familie. Deze en andere foto’s over het dagelijks leven, waar zowel geboorte, dood en de afwas deel van uit maken, zijn inmiddels wereldberoemd.

Het zijn niet de grote perspectieven, maar juist de kleine, intieme werelden waar de documentaire in duikt. Hoe zou de grote wereld eruitzien als de mensen meer met ‘nieuwe ogen’ naar hun kleine wereld zouden kijken? Wat als kinderen opgroeien met leren zich te verwonderen, in plaats van meningen en oordelen over henzelf en elkaar te vormen?

Met nieuwe ogen is een ontdekkingstocht door werelden waar we normaal gesproken aan voorbij lopen. De film laat je meekijken zonder pasklare antwoorden te geven, op zoek naar een eigen manieren van kijken.