De televisie bestaat in oktober zestig jaar. Holland Doc 24 viert dit al deze zomer met een aantal experts uit de televisiewereld. Zij laten de hoogtepunten op documentairegebied zien uit de afgelopen zestig jaar. De kenners zijn Saskia van Schaik, Cherry Duyns, Cees van Ede, Frans Bromet, Ellen Jens, Emile Fallaux, Frank Wiering en Jannie Langbroek. Deze week koos Ellen Jens voor de documentaire 'Nederwiet'. Jens is producer en regisseur en heeft talloze producties op haar naam staan, waaronder het programma 'Jiskefet'. Ze heeft veel samengewerkt met onder anderen Wim T. Schippers en Adriaan van Dis.

De regisseurs van Nederwiet (Maaik Krijgsman en Hans Pool, NCRV, 2011) kopen een aantal wietplanten en duiken de wereld van de Nederwiet in. De documentaire toont het even hilarische als zorgwekkende kat-en-muis-spel dat door kwekers, coffeeshophouders, politie en rechters wordt gespeeld rond de achterdeur van de coffeeshop.
Uitzending o.a. zaterdag 20 augustus om 21.00 uur.

Holland Doc 24 selecteerde naar aanleiding van de keuze van Ellen Jens nog een aantal documentaires waarin mensen het illegale pad op gingen.

Regen achter je ogen (Walter Stokman, NCRV, 2009) gaat over Nederlandse drugskoeriers die in de Dominicaanse Republiek onder zeer slechte omstandigheden gevangen zitten. Regisseur Walter Stokman filmt acht Nederlandse gedetineerden, drie vrouwen en vijf mannen, in de overbevolkte penitentiaire inrichting 'La Victoria' en praat met hen over de wijze waarop zij in de gevangenis proberen te overleven.
Uitzending o.a. donderdag 25 augustus om 21.00 uur.

Bastøy (Michel Kapteijns, VPRO, 2010) is een documentaire over het gelijknamige Noorse gevangeniseiland. Gevangenen leren er omgaan met elkaar en met dieren, en met verantwoordelijkheid en vrijheid. De ‘gevangenen’ op het eiland Bastøy zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, en wonen in blokhutten. De bewakers hebben geen wapens. Toch hebben de mannen behoorlijk wat op hun kerfstok: geweldsdelicten, fraude, drugshandel, en zelfs moord.
Uitzending o.a. dinsdag 23 augustus om 21.00 uur.

Op 31 oktober 2005 wordt in Amsterdam-Zuid een man voor zijn huisdeur geliquideerd. De zoveelste criminele afrekening, lijkt het. Het blijkt om een advocaat te gaan. In Advocaten onder vuur (Margo Smit, KRO, 2006) geven verscheidene advocaten hun visie op de relatie met hun cliënten.
Uitzending o.a. dinsdag 23 augustus om 21.59 uur.

Waar ter wereld kun je het beste gevangen zitten, en waar vooral niet? Voor In de gevangenis (Metropolis, VPRO, 2008) stuurde de redactie van Metropolis haar wereldwijde netwerk van vijftig correspondenten op pad om toestemming te vragen om in een gevangenis in hun land te filmen. Twaalf van hen lukte het om binnen te komen. We zien onder andere tweehonderd man op één cel in Brazilië en opnames van de grootste gevangenis van Azië.
Uitzending o.a. zondag 21 augustus om 21.00 uur.