De documentaire Stand van de sterren (Position Among the Stars) van de Nederlandse regisseur Leonard Retel Helmrich opent op 17 november in Pathé Tuschinski het elf dagen durende festival in Amsterdam. Dat maakte festivaldirecteur Ally Derks vandaag tijdens een persconferentie bekend. De film is opgenomen in de IDFA Competition for Feature-Length Documentary.

Stand van de sterren is, na De stand van de zon (2002) en Stand van de maan (2004), het afsluitende deel van Retel Helmrichs portret van Indonesië aan de hand van de christelijk-islamitische familie Sjamsuddin. Via de dagelijkse beslommeringen van de Sjamsuddins, portretteert Retel Helmrich het moderne Indonesië, met de tegenstellingen tussen stad en platteland, arm en rijk en de invloed van globalisering en religie.

Stand van de maan was de openingsfilm van IDFA in 2004; tijdens dat festival won de film ook de IDFA Award voor beste lange documentaire (toen nog de Joris Ivens Award).

Sharia, studie en shoppen
In Stand van de sterren zien we een land waar predikers oproepen tot het invoeren van de Sharia, waar Rumidjah en Bakti hopen dat Tari als eerste in de familie kan gaan studeren en Tari zelf die, als een zeer herkenbare weerbarstige puber, vooral geïnteresseerd is in shoppen en jongens.

Dynamische filmstijl

De stijl van Stand van de sterren onderscheidt zich net als de eerste twee delen door de grote en intuïtieve beweeglijkheid van de camera. Zo vliegt de camera tussen de familieleden door, zoals de kordate oma Rumidjah, haar zoon Bakti en haar kleindochter Tari.

Leonard Retel Helmrich

Retel Helmrich (Tilburg, 1959) besloot twintig jaar geleden om naar het geboorteland van zijn ouders, Indonesië, te gaan om inspiratie op te doen. Vervolgens raakte hij zo geboeid door het land, dat Indonesië al snel het decor vormde voor zijn volgende documentaires. Naast De stand van de zon en Stand van de maan werd op IDFA het eveneens in Indonesië gefilmde Promised Paradise (2006) vertoond.

Bron: Idfa.nl