In ‘Gezichten van Vrijheid’ worden pubers van nu in contact gebracht met pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Samen reizen ze naar die ene plek die voor de oudere een herinnering oproept aan een belangrijk moment uit de Tweede Wereldoorlog. De oudere kijkt terug en ze praten met elkaar over de betekenis en beleving van vrijheid. Op deze manier maakt de serie een brug tussen de oudere en jongere generatie. ‘Gezichten van Vrijheid’ bestaat uit 9 afleveringen.

Uitzending op zondag 4 mei vanaf 12.54 uur:

Verstopt in Zeist (gemaakt door Kim Brand)
Puck van den Berg (14) gaat thuis op bezoek bij Heintje Velema (92). Tijdens de oorlog zaten bij haar thuis twee joodse mensen op zolder ondergedoken. Heintje woont weer in het ouderlijk huis en vertelt aan Puck hoe het was om joodse onderduikers te hebben. Op zolder laat ze het schuilhol zien. Een hok waar het joodse echtpaar in moest kruipen wanneer er gevaar was. Het hol ziet er nog precies uit zoals vroeger.

Bommen op Arnhem (gemaakt door Eline van Diggelen)
Iris Soest (15) gaat samen met Bob Bakkens (80) terug naar het huis waar Bob de bombardementen op Arnhem heeft meegemaakt. Tijdens de het bombardement zat Bob met zijn familie aan tafel in de woonkamer terwijl de bommen op de garage vielen. Bob moest evacueren en al zijn spullen achterlaten.

Illegaal op Texel (gemaakt door Kim Brand)
Yorick van den Berg (17) gaat samen met zijn opa Gerard Brand (86) terug naar Texel. Gerard moest eigenlijk tijdens de Tweede Wereld Oorlog werken in Duitsland maar hij vluchtte naar Texel om daar onder te duiken op een boerderij. Gerard laat aan Yorick de boerderij zien en vertelt hoe het is als je ergens illegaal verblijft.

Uitzending op zondag 11 mei vanaf 14.50 uur:

Poppenhuis vriendin (gemaakt door Lotte Konijn)
Via het poppenhuis van Carla, die zij in de oorlog verloor - vertelt zij haar gemis aan een familie in die tijd. Haar poppenhuis was haar fantasiewereld naar het verleden, dat nu ontrafelt wordt door de realiteit van het hedendaagse leven.

Kazemat nummer 37 (gemaakt door Eev Schurink)
Mill, Noord-Brabant 10 mei 1940. Het Nederlandse leger strijd tegen de Duitse troepen. Na een hevig gevecht, geven de Nederlandse soldaten zich over. 11 mei 1940, uit nieuwsgierigheid gaat de 15 jarige Rie van Kempen naar Mill. Deze nieuwsgierigheid brengt haar bij Kazemat nummer 37. Heden 2014. Samen met de 17 jarige Nadia van Hal gaat Mevrouw van Kempen terug naar deze kazemat. Een plek die bij Mevrouw op haar netvlies staat gebrand.

#westerbork (gemaakt door Renee van der Ven)
Hélène Petter-Egger (84) en de tweeling Thirza en Andra (16) ontmoeten elkaar op voormalig kamp Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog ontving Hélène vanaf deze plek de laatste brief van haar broers, die ze daarna nooit meer terug zou zien. Op het kamp gaat de tweeling samen met hun iPhone op onderzoek uit. Hoe zat dat nou precies in de oorlog? Wat gebeurde er in zo’n kamp? Wat maakt het persoonlijke verhaal van Hélène bij ze los?

Uitzending op 18 mei vanaf 13.44 uur:

Radio Oranje (gemaakt door Kim Brand)
Jan Paul Beukema (14) gaat samen met Jan Kuijt (88) terug naar het ouderlijk woonhuis van Jan. Op zolder luisterde Jan elke dag illegaal naar Radio Oranje. Hij gaf de berichten door aan zijn broer die in het verzet zat. Jan vertelt dat hij op een van de laatste oorlogsdagen werd opgepakt door de Duitsers.

Het illegale Parool (gemaakt door Kim Brand)
Vivian Dierickx (17) legt samen met Nora Groenendijk (89) de route af die Nora anderhalf jaar lang heeft gefietst om de verzetskrant ‘Het Parool’ rond te brengen. Door weer en wind fietste Nora naar Jaap. Hij tikte de verhalen op stencils die Nora thuis kopieerde met een stencilmachine en vervolgens rondbracht.

Werken in Duitsland (gemaakt door Kim Brand)
Aaron Valkenburg (15) gaat samen met zijn opa Bram Jansen (86) naar Gronau in Duitsland. Daar werd Bram met de trein midden in de nacht afgezet. Hij zou gaan werken in Duitsland maar niemand vertelde hem waar hij heen moest.

De documentaireserie vloeit voort uit het online project ‘Gezichten van Vrijheid’. De verhalen van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog worden -nu het nog kan- via een ontmoeting op locatie en in een gesprek met jonge mensen op video vastgelegd en gebundeld in een digitaal vrijheidsmonument.